Op 27 oktober 2023 bracht Omroep Max de geluidsoverlast door padel aan de orde in het programma Meldpunt.

Omwonenden dienen claim van 700.000 euro in wegens padeloverlast

De uitzending focust op de claim van 700.000 euro die 31 omwonenden van vier padelbanen in Bleiswijk neerlegden bij de tennisvereniging LTV Bleiswijk.

“Ik gun iedereen zijn sport en ontspanning, maar dat moet niet ten koste gaan van ons woongenot”, zegt een van de omwonenden.

Een andere omwonende geeft aan dat het padelspel net als vuurwerk klinkt en de vogels door de klappen zelfs van schrik tegen de ramen aanvliegen. “Als ik achter jouw tuin zou gaan staan, continue met rotjes gooiend, dan wordt je daar ook gek van, toch?”

Omwonende Joop Olieman geeft aan tientallen jaren zonder problemen naast de tennisbanen te hebben gewoond. Daar kwam abrupt een einde aan toen de tennisvereniging de vier padelbanen neerlegeden, ondanks alle bezwaren die de omwonenden daartegen maakten.

Sindsdien ervaren de omwonenden dagelijks geluidsoverlast. De tennisvereniging neemt geen maatregelen tegen de overlast. Reden waarom de omwonenden nu een schadeclaim bij de vereniging indienen. In de hoop dat dit een drukmiddel is om de tennisvereniging ertoe te bewegen de banen indoor te maken. De omwonenden geven aan dat dit voor iedereen een oplossing zou zijn.

Activiteitenbesluit biedt niet genoeg bescherming

Erik Roelofsen van de Stichting Nederlandse Geluidshinder legt uit dat de normen van het Activiteitenbesluit niet voldoende bescherming bieden tegen geluidsoverlast.

Dit omdat er bij geluidsmetingen moet worden gekeken naar het gemiddelde van langere meetperioden. Daardoor kan het geluid onder de normen komen als er bijvoorbeeld over een periode van vier uur maar drie uur wordt gespeeld. Maar het geluid komt dan tijdens die drie uur wel boven de normen uit.

Rob Verhagen van de Stichting Overlast Padelbanen komt ook aan het woord. Hij woont zelf ook naast padelbanen en is al jarenlang in een strijd verwikkeld met de gemeente om de geluidsoverlast naast zijn woning een halt toe te roepen.


In een artikel in de Telegraaf van 12 oktober 2023 wordt de keerzijde van de populaire sport belicht.

De padelbanen op het Olympiaplein in Amsterdam waren eerst om zeven uur ’s ochtends open, maar na klachten van buurtbewoners vanaf half negen. Padel kan best lawaai maken, en de spelers schreeuwen ook nog weleens geeft een geïnterviewde aan. 

Een omwonende die naast de banen van Peakz Padel op het Olympiaplein woont zag op zijn decibelmeter dat deze 85 decibel aansloeg, samen met het andere omgevingsgeluid. De nachtrust van de Amsterdammer wordt structureel verstoord en in de zomer kan hij de ramen niet openzetten, zonder het padelgeluid aan te moeten horen.

Buurtgenoten kwamen twee jaar geleden in actie tegen de geluidsoverlast, maar behalve de latere openingstijd in de ochtend heeft dat nog niet tot bevredigende resultaten geleid.

Foto: Ronald Bakker

De buurtbewoners beraden zich op wettelijke stappen, net als veel omwonenden in de rest van het land. 

Erik Roelofsen van de Nederlandse Stichting Geluidshinder geeft aan dat één padelbaan zoveel herrie maakt als acht tennisbanen. „Je kunt je afvragen of een sport als padel überhaupt in een stad thuishoort, in ieder geval in de openlucht”, vindt Roelofsen.

 


Omwonenden in Vriezenveen maakten in 2022 bezwaar tegen de aanleg van padelbanen in hun woonwijk.

De tennisvereniging, die een vergunning had gekregen van de gemeente, weigert deze nu op verzoek van de gemeente weer in te leveren.

De plannen gaan dus door.

En ondanks het feit dat de verhoudingen tussen de tennisclub en omwonenden al behoorlijk was bekoeld, is de club van plan aan omwonenden te vragen bij te dragen aan geluidswanden die het geluid zouden moeten dempen.


In Heerde zijn omwonenden in actie gekomen tegen de aanleg van twee padelbanen, vlakbij hun woningen.

Eén van de omwonenden geeft aan dat padel aanzienlijk meer geluid produceert dan tennis en dat bij de vergunningaanvraag padel niet kan worden gezien als een vorm van tennis.

De omwonenden maken zich zorgen over de stress en slapeloosheid die het harde gepok veroorzaken en vrezen ook dat hun woningen minder waard worden. Ze vragen zich af wie dat gaat compenseren.

Gemeenteraadslid Niels Nielsen staat niet te trappelen om de komst van de padelbanen. Toen hij zelf een keer ging padellen en het terrein opkwam dacht hij "Je zou er maar naast wonen".


In Brabant is het aantal padelbanen sinds 2019 opgelopen van 35 naar 122. En dat merken de omwonenden.

In Uden kunnen bewoners door de geluidsoverlast niet meer rustig in de tuin zitten. Ook op veel andere plaatsen in Brabant is er overlast of lopen er rechtszaken.

In Helmond lagen de padelbanen praktisch in de achtertuinen van buurtbewoners. Omdat de geluidsnormen aanzienlijk overschreden bleken te worden, zijn de padelbanen op een andere locatie aangelegd.

In het artikel van Omroep Brabant wordt aangegeven dat twee padelbanen net zo veel geluid maken als tien tennisbanen en dat je dat bij vier padelbanen moet vergelijken met honderd tennisbanen. Dat tikt dus hard aan.


De NOS signaleert dat niet iedereen enthousiast is over de snel groeiende sport padel.

In hun item belichten ze hoe padelbanen in woonwijken voor overlast zorgen. De banen geven de hele dag door geluid.

Een geïnterviewde padelspeelster denkt dat de geluidsoverlast die door omwonenden wordt ervaren afhankelijk is van hoe leuk ze het spelletje vinden.

Omwonenden die naast padelbanen wonen zullen daar iets anders over denken.


Hans Nouris woont op 29 meter afstand van padelbanen van tennisvereniging DEM in Beverwijk.

"Sinds de padelbanenen hier liggen hoor je die klappen soms van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. En ik ben al extra stressgevoelig als hart- en vaatpatiënt." 

De rechter oordeelde dat de padelbanen te veel lawaai maken en in de avonduren dicht moeten. Doet de vereniging dat niet, dan moeten ze een dwangsom van 2.000 euro betalen.

De vereniging is het niet eens met de uitspraak. De jurist van DEM zegt dat geluidsoverlast 'een beetje een risico is van naast sportvelden wonen'. Daarmee wordt miskent dat padel aanzienlijk meer geluid produceert dan andere sporten. Er zijn grenzen aan wat je als omwonende van een sportcomplex moet tolereren en die zijn met padel bereikt.


De Haagse Gemeenteraad wil strengere regels voor het aanleggen van padelbanen.

Hoewel veel raadsleden blij zijn dat meer mensen door padel gaan sporten, moet het niet ten koste gaan van omwonenden. "Het is ontzettend leuk om te doen maar het is ook een pokkenherrie."

Een ruime meerderheid van de raad vindt dat er regels moeten komen voor de aanleg van padelbanen. Voorstellen van de PvdA en Hart voor Den Haag/Partij voor de Dieren om beperkingen op te leggen, konden rekenen op riante steun van andere fracties.

TV West geeft aan dat Den Haag waarschijnlijk wil aansluiten bij de landelijke richtlijnen voor de aanleg van padelbanen van de Nederlandse Stichting Geluidshinder.


In de Volkskrant van 11 oktober 2022 stond een uitgebreid artikel over de padel-problematiek.

Als het aan padelondernemers ligt komen padelbanen overal te liggen. Een bedrijf dat padelbanen legt zei tegen de Volkskrant zelfs aanvragen te krijgen om ze op daken van bedrijfspanden aan te leggen.

De Volkskrant signaleert ook dat niet alleen mensen last hebben van de padelbanen, ook vogels. Alleen al in de gemeente Valencia in Spanje vliegen zo'n 75.000 vogels zich te pletter tegen het glas.


 

L1mburg Centraal besteedt in deze uitzending aandacht aan de geluidsoverlast van padel.

Steeds meer Limburgers spelen padel. Niet iedereen is blij met die populariteit. Omwonenden klagen over geluidsoverlast en verzetten zich tegen de komst van nieuwe banen, bijvoorbeeld in Sittard-Geleen.

Padel maakt meetbaar meer geluid dan tennis. De Nederlandse Stichting Geluidshinder adviseert padelbanen op ten minste 200 meter afstand te houden van de directe omgeving.

De gemeente adviseert initiatiefnemers goed na te denken over de ligging van de padelbanen en een   geluidsonderzoek te doen. 

In de week van de uitzending is bekend gemaakt dat het bezwaar van omwonenden van TC Oriënt in Sittard gegrond is verklaard. Het verleningsbesluit van 16 juni 2021 wordt herroepen en de aangevraagde vergunning wordt geweigerd.

De procedure bij SLTC loopt nog. Om de geluidsoverlast van padel enigszins te beperken is het voorstel van SLTC om een geluidsscherm van 60 meter lang en 6 meter hoog te plaatsen.

Lees meer >> over het padelinitiatief van SLTC en de bezwaren van het buurtcollectief.


In Den Haag maken omwonenden van Sportcentrum Mariahoeve aan Het Kleine Loo en het terrein van voetbalvereniging VUC zich zorgen om de geluidsoverlast van padel nu de gemeente vergunningen heeft verleend voor de anleg van in totaal 7 padelbanen.

"Padel is een leuke sport. Maar je kunt het niet zo dichtbij huizen en scholen spelen. Het geeft knallen van wel zeventig decibel."

De omwonenden zijn een handtekeningenactie gestart. Inmiddels hebben ze al 397 handtekeningen opgehaald. "We willen iedereen die zich net als wij zorgen maakt, vragen om te tekenen. We hopen de gemeente te overtuigen dat je padelbanen buiten de bebouwde kom moet vestigen, of in een hal."

 


Omwonenden van Tennisvereniging TC de Linden in Beuningen ervaren geluidsoverlast (het geluid regelmatig uitkomt boven de 65 decibel) van de padelsport en vrezen nog meer overlast nu de tennisclub het aantal padelbanen wil uitbreiden.

Omwonenden hebben zich verenigd in de 'Buurtkracht omgeving tennisveld Lindenstraat Beuningen'. Ze vragen de gemeente Beuningen om hun tot voor kort rustige woon- en leefomgeving te helpen beschermen.

Volgens Buurtkracht moet de gemeente onderzoeken of de uitbreiding van padelbanen van 9 naar 12 wel wenselijk is. In de weekenden is het clubhuis geopend tot 2 uur 's nachts. De banen zijn dagelijks open van 08.30 tot 23.00 uur, maar de eindtijden worden regelmatig overschreden, zo stelt Buurtkracht.

Tijdens competitiewedstrijden en toernooien is er een tekort aan parkeerplekken en ontstaan er onoverzichtelijke situaties, zo constateren de omwonenden. Zij kunnen vaak niet meer parkeren bij hun eigen huis of zelfs niet in de eigen buurt.


De Brugse burgerlijke rechtbank heeft in kortgeding beslist dat in een Brugse tennisclub ‘s avonds, op zondag en op feestdagen geen padel meer mag worden gespeeld. Op weekdagen mag er enkel nog padel gespeeld worden van 10 uur tot 19 uur. Op zaterdag moet al om 16 uur gestopt worden.

In de woning van de buren van de tennisclub werd een geluidsmeting gehouden. Bij normaal spelverloop werd 50 tot 60 decibel vastgesteld, maar tijdens hevige rally’s kon dat oplopen tot 65 decibel. Er werden zelfs pieken boven 70 decibel vastgesteld. Als er niet gespeeld wordt, gaat het om 40 à 45 decibel. De rechter oordeelde dat er sprake was van geluidshinder.

Als de beslissing van de rechtbank niet wordt nageleefd, moet de tennnisclub per terrein en per overtreding een dwangsom van 1.000 euro betalen.


RTL Nieuws besteedt in Aflevering 143 aandacht aan de geluidsoverlast van Padel.

Pats, pats, pats, omwonenden van padelbanen worden gek van het geluid van de sport. Het getik van de bal tegen het racket zorgt voor veel overlast. Zo zijn er al meerdere rechtszaken aangespannen tegen padelclubs, omdat het geluidsoverlast te erg zou zijn. Ook is er een speciaal meldpunt waar al honderden meldingen binnen zijn gekomen. "Het is de meest overlast gevende sport op het moment."

Een oplossing zoeken voor de geluidshinder is niet altijd eenvoudig. "Maar door onderling afspraken te maken, kom je vaak al heel ver."


Buurtbewoners in Schagen zijn bezorgd over de realisatie van padelbanen op Tennisclub STC. 

De bezorgheid komt niet uit de lucht vallen.

In het land lopen dertig rechtszaken over geluidsoverlast van padelbanen. Er moet niet te lichtzinnig over worden gedacht. Het geluid is nou eenmaal niet hetzelfde als bij tennis.

De projectgroep gaat nu verder met de offertes en de wettelijke procedures.


Geluidsoverlast als gift van de gemeente

In een onderhandelingsakkoord kregen de tennisverenigingen een van drie padelbanen kado van de gemeente de Ronde Venen in ruil voor de realisatie van woningen op de overgebleven tennisgrond.

Helaas voor de bewoners van de naastgelegen appartementencomplexen was dit een bijzonder onwenselijk kado.

Bewoners in Mijdrecht worden hor en dol van het gepok en geschreeuw, dat van ´s ochtends vroeg tot ´s avonds laat te horen is en door de glazen kooiconstructie weerkaatst en versterkt wordt. "Het lijkt hier wel een schietbaan."

Lees meer >> 

(Het Lokale Nieuwsblad, Nieuwe Meerbode, 9 maart 2022, Ingezonden, pagina 22)


Gemeente negeert informatie over overlast padelbanen

Bewoners en Buurtcomité NOVA hebben hun bedenkingen bij de aanleg van 5 nieuwe padelbanen op tennisvereniging HBC in Heemstede.  Door de groeiende populariteit van padel neemt het aantal klachten over overlast toe.

Het belangrijkste bezwaar van bewoners en het Buurtcomité is dat dit soort plannen zonder overleg met de omgeving worden gepresenteerd. Daarnaast negeert de gemeente de informatie die beschikbaar is.

Het Buurtcomité is benieuwd naar het resultaat van het licht- en geluidsonderzoek dat wordt gehouden bij HBC.

Het Buurtcomité kan zich voorstellen dat het onderzoek aanleiding geeft om naar alternatieve locaties voor padelbanen te gaan zoeken.


Bewoners van Voorschoten maken zich zorgen over de voorgenomen aanleg van padelbanen in hun gemeente. Zowel bij tennisvereniging Forescate als op het even verderop gelegen tennispark Adegeest moeten de banen komen. Omwonenden vrezen voor geluidsoverlast en tekenen bezwaar aan bij de gemeente, die de aanvraag voor de banen momenteel beoordeelt.

De gemeente en de tennisvereniging gaan in de fout door de geluidsoverlast te vergelijken met een tennisbaan. Padel maakt veel meer lawaai dan tennis.

De bewoners hopen de gemeente te kunnen overtuigen om de aanvraag af te keuren. Ze vinden dat de gemeente, net als andere gemeenten in Nederland, geen vergunningen voor de bouw van padelbanen in woonwijken af moet geven zolang er geen passende normen over geluidshinder zijn vastgelegd.

De Stichting Geluidshinder adviseert om bij padelbanen een afstand van 200 meter aan te houden.
Lees meer >>


Het Voorburgs Dagblad bericht over de moties die zijn aangenomen door de gemeenteraad van Den Haag om de aanleg van padelbanen extra te toetsen.

Op basis van de aangenomen moties is een geluidsonderzoek en het hanteren van de NSG richtlijnen als onderdeel van de procedure voor de vergunningsaanvraag verplicht. Ook moet er een pas op de plaats gemaakt worden met lopende procedures totdat dit op gemeentelijk niveau is ingeregeld. 

Lees meer >>


Omwonenden van korfbalvereniging Fiks maakt bezwaar tegen het plan om twee padelbanen aan te leggen. In een brief aan het Oegstgeester gemeentebestuur uiten ze hun zorgen over geluids- en lichtoverlast.

Volgens de bewoners van de Vleeresteyn is er veel te weinig onderzoek gedaan naar de hinder die de nieuwe padelbanen in de Voscuyl opleveren. Uit eerder onderzoek zou blijken dat de licht- en geluidshinder binnen 200 meter rond padelbanen ernstig is. Hoofdoorzaak is de ‘pok’ die continu gehoord wordt.


Elk jaar sterven er duizenden vogels doordat steeds meer mensen aan de Padelsport doen in Spanje. Dat komt niet door de rondvliegende ballen maar door de glazen kooien die rondom de padelbaan staan in de buitenlucht.

Vogels vliegen massaal tegen deze grote glazen kooien aan omdat ze in hun vlucht het glas vaak niet of te laat zien. Alleen al bij de circa 600 gemeentelijke padelbanen in de Valencia regio overlijden er jaarlijks 75.000 vogels.

En dan is de Valencia regio nog niet eens de populairste regio voor de padelsport en zijn de privé padelbanen ook niet meegerekend.

Lees meer >>

 

Spanje Vandaag, Dier en Natuur, 10 februari 2022


de Volkskrant, 4 februari 2022

De Volkskrant legt uit dat het geluid van padel door ´merg en been´gaat.

Paaaaang, beeeeng. Bij padel (spreek uit: padèl) klinkt het slaan van de bal als een harde technobeat, niet als de serene ‘pok’ in het tennisspel. En dan staat er ook nog een dj langs de padelbaan voor de muziek. Quiet please, daar doen ze bij padel niet aan.

Dit is het grootste struikelblok bij de aanleg van outdoor padelbanen. Het hoge, doordringende geluid van een geslagen bal – zeker tegen het glas – met het padelracket gaat door merg en been. Geluidsoverlast in woonwijken heeft al geleid tot diverse rechtszaken en het intrekken van vergunningen.

De Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) heeft in tegenstelling dat de berichtgeving in het artikel al richtlijnen opgesteld om overlast van padelbanen te voorkomen.

Lees meer >>

 


Geluidsoverlast padelbanen

Het Tennis Magazine (nr. 1, 2022) wijdt een vervolgstuk aan de geluidsoverlast van padelbanen. 

Het artikel vermeldt dat ontwikkelingen hebben geleid tot een aangescherpt advies van de tennisbond (KNLTB) over de aanleg van padelbanen, en dat tennisclubs op basis van publicaties over geluidshinder hebben afgezien van de aanleg van padelbanen.

Dit is een positieve berichtgeving. Echter voor omwonenden die momenteel overlast ervaren van padelbanen, of waar momenteel een vergunningsaanvraag of bezwaarprocedure loopt is het standpunt en de communicatie van de KNLTB onbegrijpelijke. 

Het is al jaren bekend dat padelbanen geluidshinder veroorzaken. Inmiddels heeft de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) richtlijnen ontwikkeld. En nog steeds stelt de KNLTB dat de aanleg van padelbanen geen probleem oplevert en past zij haar communicatie niet aan. Op de website van de KNLTB staat nog steeds dat de 'geluidsbelasting van padelbanen voor een groot deel overeenkomt met dat van tennisbanen.'

Lees meer >>

 

TENNiS Magazine 1 | 2022


De Limburger, 23 januari 2022

De geplande aanleg van twee – en later mogelijk drie – padelbanen op het terrein van tennisvereniging TC Oriënt in Sittard zorgt voor forse onrust in de omliggende woonbuurt.

In totaal 34 omwonenden hebben bezwaar aangetekend.  De buurtbewoners, wier huis in meerdere gevallen op amper twintig meter van het terrein staat, vrezen vooral geluidsoverlast. De Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) adviseert om de afstand tussen een padelbaan en een woning op minimaal tweehonderd meter vast te leggen.

Het stadsbestuur van Sittard-Geleen heeft overeenkomstig het advies van de gemeentelijke bezwarencommissie opdracht gegeven voor een onafhankelijk geluidsonderzoek door een gespecialiseerd ingenieursbedrijf.


De combinatie van padelbanen en woningen in de toekomstige wijk Swanla Driehoek in Zevenhuizen leidt nu al tot bezorgde geluiden.

De Nederlandse Stichting Geluidshinder adviseert 200 meter afstand tussen padelbanen en woningen. In de nieuwbouwplannen is dat niet zo.

Zevenhuizenaren hebben daarom hun bedenkingen over de plannen. Is er wel voldoende afstand tussen de geplande padelbanen en woningen? 

Lees meer >>

 

 


Padelbanen en geluid: een nieuwe beoordelingsrichtlijn

Het vakblad Geluid besteedt aandacht and de problematiek van padelbanen en geluid.  Omdat bestaande wet- en regelgeving in het kader van een goede ruimtelijke ordening te kort schiet om nieuwe geluidshindersituaties te beperken en te voorkomen, zijn er nieuwe beoordelingsrichtlijen ontwikkeld.

De nieuwe richtlijnen geven aan dat de aan te houden richtafstand tussen padelbanen en milieugevoelige bestemmingen (o.a. woningen) in een rustige woonwijk ergens tussen de 150 en 200 m ligt.

Om een veilige afstand aan te houden, wordt daarom  een afstand van 200 meter geadviseerd. Hier kan alleen van worden afgeweken na goed onderzoek.

 


Morskwartier in Leiden tegen padelcomplex

Het Morskwartier in Leiden is tegen de aanleg van padelbanen aan de Saffierststraat.

Omwonenden hebben een brief gestuurd aan het stadsbestuur. De plannen voor de aanleg van padelbanen passen niet in de woonomgeving. Buurtbewoners vresen verkeers- en geluidsoverlast.

Leidsch Dagblad, 19 januari 2022


In het programma Meldpunt van Omroep Max werd in de uitzending van 29 oktober 2021 aandacht besteed aan de problematiek van overlast van padelbanen in de buurt van woningen.

Het gaat vooral over geluidsoverlast. Het is een landelijk fenomeen. Het voortdurende galmende geplok op de baan kan omwonenden wanhopig maken, en kan leiden tot gezondheidsklachten.

De NSG heeft richtlijnen voor padel opgesteld, die Nederlandse gemeenten kunnen gebruiken bij beleid rondom padel speelterreinen. Het advies is om 200 meter afstand te houden tussen woningen en padelbanen. Hiervan zou alleen kunnen worden afgeweken na aanvullend geluidsonderzoek.

Kijk hier de uitzending terug, of lees hier een samenvatting van de uitzending.


Padelbanen dicht door geluidsoverlast

Op het tennispark van VTC in Veenendaal, gelegen in een woonwijk, mogen de twee padelbanen als gevolg van geluidsoverlast momenteel na zeven uur 's avonds niet meer gebruikt worden.

Omwonenden worden zo nu en dan knettergek van het geluid van de padelspelers. Sommigen zeggen niet meer met de ramen open te kunnen slapen.

Vooral het geschreeuw en gejuich van de spelers ervaren de omwonenden als hinderlijk.

In het artikel wordt ook iets gezegd over de uitspraak van de Raad van State.  Lees daar hierover meer >>

 

de Gelderlander, Amateursport, p 5, 6 september 2021


Het Burgerplatform Vlaanderen brengt de padelproblematiek onder de aandacht bij de regering in België.

Het platform constateert dat klachten over overlast van padelbanen bijna nooit goed worden afgehandeld. Omwonenden worden van het kastje naar de muur gestuurd, de politie schuift de verantwoordelijkheid af en de gemeente geeft vaak niet thuis. Daardoor worden omwonenden gedwongen naar de rechter te stappen voor lange en dure juridische procedures. Terwijl het aan de handhavende autortiteiten is om op te treden.

Daarom trekt Burgerplatform nu aan de bel bij de bevoegde ministers.

Het platform verwacht dat padelinvesteerders forse schadeclaims voor hun kiezen zullen krijgen doordat er nog steeds geen passend wet- en regelgeving is voor de aanleg van padelbanen.

Lees meer >>


De Telegraaf over de keerzijde van padel

Het is de Telegraaf niet ontgaan dat padel bij woningen in binnen- en buitenland voor overlast zorgt.

In dit artikel omschrijft de Telegraaf hoe Jos Willems, die een padelbaan vlak achter haar achtertuin heeft, 's ochtends het inschrijfschema van de banen bekijkt om na te gaan wanneer ze in haar tuin kan zitten of werken.

Daarnaast wordt aangegeven over de geluidsoverlast van padel: "De wanden fungeren als klankkasten en de geluiden zijn veel scherper dan bij tennis. Pal naast een padelbaan wonen betekent dus veel te veel decibellen voor je kiezen krijgen.”


Tennis Magazine: "Populariteit padel kent ook schaduwzijde"

Het Tennis Magazine (nr. 5, 2021) heeft een stuk gewijd aan de schaduwzijde van padel:

De groeiende populariteit van padel heeft ook een schaduwzijde, de oppositie tegen de aanleg van padelbanen in woonwijken groeit. Dat komt vooral door de geluids- en in sommige gevallen lichtoverlast.

De overlastproblemen variëren van slaapproblemen, concentratiegebrek en rustverstoring.

De KNLTB geeft hier aan dat het geluid van padel hetzelfde zou zijn als dat van tennis maar dit is onjuist. Lees hier onze hierover brief aan de KNLTB.

 


Bewoners in de Zwolse wijk Assendorp zijn tegen de aanleg van vijf outdoor padelbanen met horecagelegenheid door het padelbedrijf Peakz Padel.

De bewoners geven aan niets tegen de sport te hebben, maar niet in een woonwijk.

Het grootste bezwaar van de bewoners is geluid- en lichtoverlast:

"Wij zien het absoluut niet zitten dat er zo’n lichtbak tot elf uur ’s avonds in onze straat komt. En we vrezen dat galmende getiktok van die ballen. We willen ’s avonds rust aan onze kop hebben. Een padelbaan hoort niet tegenover woningen. Als ze echt naar ons luisteren, komt die baan op een andere plek."

 


In België ervaren bewoners ernstige overlast van de padelbanen die bij hun woningen liggen.

In de kamer van de dochter van de geïnterviewde is het nooit meer stil. Het constante tok-tok-tok maakt omwonenden horendol.

In het filmpje wordt aangegeven dat in België al een oproep is gedaan  aan de overheid om een beleid te hebben voor het aanleggen van padelbanen.


De familie Willems woonde 19 jaar lang met veel plezier aan de rand van Wassenaar. Totdat er twee padelbanen werden aangelegd op hun erfgrens. Sindsdien is hun leven niet meer hetzelfde.

Rechters vonden dat tennis hetzelfde is als padel en wezen de bezwaren van de familie Willems tegen de aanleg van de padelbanen af. Nu blijkt dat de rechters het niet bij het juiste eind hadden.

In de Vogelwijk in Den Haag drijven twee padelbanen de omwonenden tot wanhoop. Zij kunnen niet meer met de ramen open slapen, zich niet meer concentreren of rustig in de tuin zitten.

,,Het is gewoon nooit meer rustig", "Er is van ’s morgens 9.00 tot ’s avonds 23.00 uur lawaai en ’s avonds een enorme bak licht aan de overkant van onze huizen. Dat galmende geluid van die bal tegen het racket, maar ook tegen de glazen wanden eromheen, is verschrikkelijk.”


Jarenlang woonde Ria Vertommen zonder problemen naast een tennisvereniging, waar ze ook zelf ook graag speelt.

Maar sinds de komst van drie padelbanen is er van 's ochtends tot 's avonds lawaai en hoort ze geroep van spelers. Het klinkt alsof iemand de hele tijd tennisballen tegen het raam gooit.

Haar tuin ligt tuin vol met padelballen.

Omdat ze gek wordt van de overlast wil ze juridische stappen nemen tegen de padelbanen.


In Hendrikslaar komen bewoners in protest tegen de twee padelbanen die in hun buurt zijn aangelegd.

"Het geklop van de rackets en het botsen van spelers tegen de glaswand en de metalen hekken is zelfs met gesloten ramen en deuren hoorbaar tot in minstens acht woningen. De politie deed al meerdere keren vaststellingen."

"Kleine kinderen of ploegwerkers kunnen de slaap niet vatten, en studeren doe je hier best met een hoofdtelefoon. Het voormalige groenscherm in onze wijk is ook geliquideerd bij de aanleg van de terreinen.”


Padel is in Spanje ongekend populair.

Maar in het stadje Rincon de la Victoria ervaren 200 omwonenden als sinds 2012 ernstige overlast van de vijf padelbanen bij hun woningen.

"Het geluid is niet uit te staan en gaat elke dag 12 tot 14 uur door, zeven dagen per week. De lichten zijn ook heel krachtig, daardoor lijkt het alsof we op een voetbalveld wonen."

 


In Oetingen gaat de aanleg van padelbanen niet door omdat er geen draagkracht is in de buurt.

De bewoners geven aan dat padelbanen niet thuishoren in een dichtbewoonde buurt vanwege extra drukte, licht en vooral nog veel meer lawaaihinder.

"De laatste tijd regent het klachten over padelvelden en de hinder die ze veroorzaken, in het hele land. We willen de rust in ons landelijke Oetingen behouden."

 


In Hasselt en omgeving worden omwonenden gek van het geluid van padel.

De hele dag 'pok, pok, pok', gejuich en gevloek en grote lichten die recht in de tuin schijnen.

Omwonenden kunnen er niet meer tegen.

 


In Zottegem (België) is een bouwvergunning voor de aanleg van padelbanen vernietigd omdat zij ontoelaatbare hinder met zich mee zouden brengen.

De omwonenden ervoeren de geluidshinder toen er tijdelijke padelbanen lagen.

Een onafhankelijke geluidsdeskundige stelde vast dat de geluidsoverlast de toegelaten norm ruim zou overschrijden.

De stedenbouwkundig ambtenaar oordeel dat de padelbanen er nooit hadden mogen komen.


Padelbanen in Saint-Maur in Frankrijk moeten dicht vanwege geluidsoverlast.

Omwonenden klaagden over de geluidsoverlast die de padelbanen veroorzaakten tijdens evenementen en trainingen.

Naar aanleiding van een deskundigenrapport heeft de gemeente besloten de banen te sluiten.

 


ED, 06-06-19

De Helmondse tennisclubs ‘t Lôbke en ‘t Trambaantje gaan samen verder als T.P.C. Espendonk in Brouwhuis. Met de fusie is Rijpelberg verlost van geluidsoverlast.

Tennisclub ‘t Lôbke legde padelbanen met een ton eigen geld aan in de hoop het ledenaantal op te krikken. Dat lukte, maar toen was nog niet duidelijk dat de sport voor geluidshinder zou zorgen.

De padelbanen lagen praktisch in de achtertuin van woningen. De buurt klaagde over geluidsoverlast, en de padelbanen moesten dicht na half acht.

De gemeente Helmond betaalde 145.000 euro mee aan de fusie, de verhuizing van de padelbanen bij Tennisclub ‘t Lôbke en de aanleg van twee extra padelbanen bij T.P.C. Espendonk.


Verschillende websites in het buitenland zoals deze in het Verenigd Koninkrijk verstrekken informatie over de geluidseffecten van padelbanen.

In dit artikel uit april 2019 staat dat padel geluidsniveaus behaalt van 68 – 70 dB. Dergelijke waarden voldoen niet aan de wet- en regelgeving voor geluid in woonwijken.

Het artikel adviseert aandacht te besteden aan het geluidsaspect van de sport in het project plan voor het realiseren van padelbanen.