Case Mijdrecht

Het leek de ideale oplossing: twee tennisverenigingen die naar een gezamenlijke locatie gingen waardoor er grond vrijkwam om nieuwe woningen te bouwen. Maar voor de omwonenden van de vier padelbanen op de nieuwe locatie was het verre van ideaal.

In juli 2021 sloot de gemeente Mijdrecht een convenant met de tennisverenigingen De Ronde Vener en T.V. Mijdrecht (samen: Padel Mijdrecht) om op een gezamenlijke locatie tennisbanen en vier padelbanen aan te leggen. Daarmee werd padel geïntroduceerd in Mijdrecht.

De banen werden aangelegd en leden van de tennisverenigingen kunnen nu met een gecombineerd tennis/padel lidmaatschap een padelbaan reserveren via de KNLTB ClubApp. Maar ook voor niet-leden is het mogelijk om een losse baan te huren, via Meet&Play (https://padelmijdrecht.nl/).

Padelspelers uit Mijdrecht maar ook van daarbuiten kunnen zo regelmatig een balletje padel komen slaan op de gloednieuwe banen.

Maar waar het gemeentebestuur en de tennisverenigingen niet aan hadden gedacht, is dat vier padelbanen midden in een woonwijk voor omwonenden tot ondraaglijke geluidsoverlast leiden. Bij veel woningen liggen de padelbanen op zo'n 50 meter afstand en bij één woning zelfs maar op 23 meter.

Dat de banen veel te dicht bij de woningen zijn aangelegd bleek uit geluidsmetingen die de Utrechtse omgevingsdienst uitvoerde. Die stelde vast dat het padelgeluid in de avond 10dB harder was dan de normen en overdag 5dB.

Padel Mijdrecht moest daarom op straffe van een dwangsom van € 10.000 maatregelen treffen om de geluidsoverlast binnen de normen te krijgen.

Het gemeentebestuur, dat zelf aan de basis stond van het plan, wil nu proberen het padelgeluid te verminderen door de aanleg van een geluidswand van 4 meter hoog en 60 meter lang. Deze geluidswand wordt mede gefinancierd door de gemeente (beter gezegd: haar belastingbetalers) en gaat zo'n ca € 100.000 kosten.

Of de geluidswand de padeloverlast voor omwonenden daadwerkelijk zal wegnemen moet echter nog blijken.