Geluidsexpert stelt vast dat padelgeluid echt heel hard is

Gepubliceerd op 6 februari 2023 om 21:02

Merel Ursem, geluidsexpert bij SoundAppraisal is door De Stentor gevraagd om het geluid van een padelbaan te meten.

Bij een padelbaan met daarop vier spelers constateert Ursem dat de knallen van de padelbats tot 83 decibel produceren. "Dat is echt onwijs hoog. Vanaf 80 decibel is geluid aan te merken als lawaai. Luide muziek in een café is soms wel tot 80 decibel. Daar kun je je maar een beperkte tijd in begeven, anders wordt het fysiek echt slecht voor je gehoor. Een padelwedstrijd moet je niet langer doen dan een uur, anders kun je gehoorschade oplopen."

Ursem legt uit hoe mensen geluid registreren en ervaren.

"Hoe het werkt met je hersenen is dat je geluid echt registreert vanuit je reptielenbrein. Een van de belangrijkste functies van je gehoor is om je te vertellen of het ergens veilig is of niet. Dus als je de hele dit soort pulsgeluiden hoort dan gaan je hersenen je zelf vertellen: 'pas op, let op'. Je hersenen zijn na het horen van hetzelfde geluid steeds beter in het vaststellen van dat wat je hoort en slaan het padelgeluid op als een relevant geluid. Hoe vaker je het hoort, hoe beter jouw hersenen het geluid kunnen registreren en hoe sneller jij je er weer aan zult storen. Je komt op die manier in een negatieve spiraal terecht en de irritatie zal alleen maar toenemen."

De afstanden tot woningen hebben dezelfde normen als bij tennis, maar het geluid is wel 10 tot 30 keer zo hard. Daarom wordt een afstand van 200 meter geadviseerd om de geluidsbelasting op de gevels op orde te houden.

"De hoogste waarde die we vandaag hebben gemeten is 85-88 decibel. Dat is ontzettend hard. Dat kun je vergelijken met een heel druk schoolplein of naast een blender staan. Het zijn ook telkens piekgeluiden. Daar wil je niet naast wonen".